Cvijeta PAVLOVIĆ, Uvod u klasicizam - Meić, Perina (Anafora, 2022)
Kao dio bibliotečnog niza Uvodi, u izdavaĉkoj kući Leykam, u Zagrebu 2012. objavljen je Uvod u klasicizam Cvijete Pavlović, profesorice na Odsjeku komparativne knjiţevnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prije Uvoda o klasicizam Pavlović je objavila tri vrijedne znanstvene knjige (Priča u pjesmi. Pripovjedni postupci Šenoine epske poezije, 2005., Šenoina poetika prevođenja. Traduktološka analiza Šenoinih prijevoda s francuskog jezika, 2006. i Hrvatsko-francuske književne veze. 15 studija, 2008.), više od 50 znanstvenih radova, devet uredniĉkih knjiga, kao i niz struĉnih radova i pri-jevoda. Za istraţivaĉicu njezina profila, usmjerenu prema poredbenoj povijesti hrvatske knjiţevnosti s posebnim osvrtom na veze s romanskim knjiţev-nostima, klasicizam kao tema nadao se kao logičan i donekle očekivan izbor.