Poznańskie Studia Slawistyczne nr 3/2012. Zaklęcie, zamówienie, zażegnanie. Magiczna moc słów w folklorze słowiańskim - Lachner, Jelena (Anafora, 2022)
Poznanjske slavističke studije (Poznańskie Studia Slawistyczne) ugledni je znanstveni časopis Instituta slavenske filologije na Sveuĉilištu Adam Mic-kiewicz u Poznanju. Znanstvenu razinu ĉasopisa potvrĊuje i sastav njegova Uredniĉkoga vijeća, kojemu je na ĉelu glavna i odgovorna urednica uvažena poljska kroatistica Krystyna Pieniążek-Marković. Treći tematski broj časopisa 2012., koji uredniĉki supotpisuju Michał Buchowski i Joanna Rękas, donosi niz zanimljivih priloga slavistiĉkih, ali i drugih autora s temom moći riječi u slavenskome folkloru (zaklinjanje, kletve, basme) s etnološkog, an-tropološkog, lingvistiĉkog te usmenoknjiževnog aspekta. Ĉasopis objavljuje radove na poljskome i engleskome jeziku te na slavenskim jezicima izvor-nika uz sažetke na engleskome jeziku. Tako se u ovome broju mogu proĉitati radovi na engleskome, hrvatskome, srpskome, makedonskome, bugarskome, ukrajinskome, ruskom te poljskom jeziku. Sukladno tomu, radovi su tiskani ne samo latinicom nego i ćirilicom.