Douglas Brode, Shea T. Brode i Cynthia J. Miller, ur., The American Civil War on Film and TV: Blue and Gray in Black and White and Color, Lexington Books, Lanham, Boulder, New York, London - Matković, Sanja (Anafora, 2023)
Iako je od završetka Američkog građanskog rata prošlo više od sto pedeset godina, on je do danas ostao neiscrpna tema brojnih filmova i televizijskih serija. Naime, o Američkom građanskom ratu snimljeno je više filmova i serija nego o bilo kojem drugom dijelu američke povijesti. Interes za ovom, kako se pokazalo, kontroverznom temom odražava se i u znanosti, i to osobito u posljednjih desetak godina, kada je objavljeno više knjiga o ekranizacijama toga rata. Među njima osobito se ističe najnovija – The American Civil War on Film and TV: Blue and Gray in Black and White and Color (2017.) ‒ čiji je cilj čitateljima različitih profila ponuditi jedinstvene perspektive o ekranizacijama Američkog građanskog rata od nijemih pa sve do suvremenih filmova.